Lorem Ipsum

Wat is Lorem Ipsum?

Lorem Ipsum is een voorbeeld tekst die vaak gebruikt wordt door drukkerijen en grafische ontwerpers. De tekst wordt gebruikt om te kijken hoe de vormgeving eruit komt te zien. De zinnen uit Lorem Ipsum komen van het pseudo-Latijn maar hebben in werkelijkheid geen betekenis. Lorem Ipsum komt origineel uit de 16e eeuw en is na 5 eeuwen nog steeds onveranderd. Desondanks zijn er een hoop varianten te vinden op het internet. Je kunt tegenwoordig eenvoudig zelf een Lorem Ipsum tekst samenstellen of gebruik maken van een Lorem Ipsum generator. Wat de varianten allemaal met elkaar gemeen hebben is de eerste regel. Elke Lorem Ipsum begint namelijk met de zin: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Tegenwoordig wordt Lorem Ipsum veel gebruikt voor het vormgeven van webpagina’s, lettertypes en drukwerk.

Lorem ipsum

Waarom gebruiken we lorem ipsum?

De reden waarom Lorem Ipsum zo populair is, is omdat het een manier is om dummy tekst te gebruiken zonder dat deze afleidt van de inhoud van een pagina. In plaats van willekeurige tekst te gebruiken, biedt Lorem Ipsum een meer coherente ervaring voor de lezer. Dit maakt het een geweldig hulpmiddel voor ontwerpers, marketeers, redacteuren en anderen die werken aan een pagina of een website. De verdeling van letters en woorden maakt het visueel aantrekkelijk om te gebruiken als voorbeeld voor je ontwerp. In tegenstelling tot het kopiĆ«ren van zinnen zal je ontwerp met Lorem Ipsum er goed uitzien. Wanneer je een ontwerp maakt en je hebt staan: “Dit is een dummy tekst, oftewel een voorbeeld tekst. Dit is een dummy tekst, oftewel een voorbeeldtekst.” zal dit zorgen voor een negatief effect op het ontwerp. Staat er echter: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor.zie je al dat dit er beter uitziet maar de leesbaarheid afneemt.

Waar komt Lorem Ipsum vandaan?

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waar Lorem Ipsum eigenlijk vandaan komt en wat het betekent? Lorem Ipsum is een dummy tekst die vaak gebruikt wordt in de grafische en typografische industrie. De tekst is afkomstig uit een stuk Latijnse literatuur uit 45 voor Christus en bestaat uit een verzameling van fragmenten uit een werk van de bekende Romeinse schrijver Cicero. De tekst is sinds de 16e eeuw een gangbare dummy tekst in de druk- en typesetting industrie en wordt nog steeds veel gebruikt vandaag de dag. Lorem Ipsum werd gebruikt om proefdrukken te kunnen maken met meerdere lettertypes en letterafstanden. Tot de dag van vandaag is het nog steeds een middel dat het vormgeven van teksten, boeken, tijdschriften en websites een stuk gemakkelijker maakt. Zo hoef je niet zelf je voorbeeld teksten te bedenken en heb je altijd een standaard tekst die je duidelijk kunt vergelijken in verschillende ontwerpen.In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Lorem Ipsum niet willekeurige tekst. De tekst bestaat uit afgeronde stukken uit een Latijnse literatuur, waardoor de tekst een natuurlijk aandoende structuur heeft. Dit maakt het ook geschikt voor een breder scala van toepassingen dan alleen maar dummy tekst, zoals bijvoorbeeld bij het testen van typografische stijlen.

Lorem ipsum tekst

Waar kan je Lorem Ipsum vinden?

Lorem Ipsum is te vinden in diverse varianten op het internet. Het wordt veel gebruikt en dus ook veel verspreid. Er zijn hierdoor vele varianten ontstaan die niet meer lijken op het origineel. Woorden zijn veranderd of willekeurig gekozen door bijvoorbeeld een Lipsum generator. Je creƫert hiermee eenvoudig en snel je eigen variant van Lorem Ipsum. Perfect als opvulling voor je ontwerp en een prachtig visueel effect voor in de demo!