Wat is Lorem Ipsum?

Lorem Ipsum is een dummy tekst die vaak gebruikt wordt door drukkerijen en grafische ontwerpers. Lorem Ipsum wordt gebruikt om te kijken hoe vormgeving eruit komt te zien. Het wordt veel gebruik voor het vormgeven van webpagina’s, lettertypes en drukwerk. De orginele Lorem Ipsum komt uit de 16e eeuw en is na 5 eeuwen nog steeds het zelfde. Er zijn echter wel een heleboel varianten van Lorem Ipsum te vinden op het internet. Je kunt tegenwoordig namelijk zelf een dummy tekst samenstellen of gebruik maken van een Lorem Ipsum generator. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is de eerste regel. Elke Lorem Ipsum begint namelijk met de zin: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Lorem ipsum

Waarom gebruiken we lorem ipsum?

Tijdens het lezen van Lorem Ipsum raakt de lezer vaak afgeleid door de inhoud. De tekst zegt verder niks en heeft ook geen toegevoegde waarde. Lorem Ipsum wordt alleen gebruikt als dummy tekst door grafische ontwerpers. De verdeling van letters en woorden van Lorem Ipsum maakt het visueel aantrekkelijk om te gebruiken als voorbeeld voor je ontwerp. In tegenstelling tot het kopiëren van zinnen zal je ontwerp met Lorem Ipsum er goed uitzien. Wanneer je een ontwerp maakt en je hebt staan: “Dit is een dummy tekst, oftewel een voorbeeldtekst. Dit is een dummy tekst, oftewel een voorbeeldtekst.” zal dit zorgen voor een negatief effect op het ontwerp. Staat er echter: “Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor.” zie je al dat dit er beter uitziet maar de leesbaarheid afneemt.

Waar komt Lorem Ipsum vandaan?

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waar Lorem Ipsum eigenlijk vandaan komt en wat het betekent? Het is een tekst die rond de 16e eeuw voor het eerst gebruikt werd. Rond dezelfde tijd kwam de boekdrukkunst in opgang. De dummy tekst werd gebruikt om proefdrukken te kunnen maken met meerdere lettertypes en letterafstanden. Tot de dag van vandaag is Lorem Ipsum nog steeds een middel dat het vormgeven van teksten, boeken, tijdschriften en websites een stuk gemakkelijker maakt. Zo hoef je niet zelf je dummy teksten te bedenken en heb je altijd een neutrale tekst die je duidelijk kunt vergelijken in verschillende stijlen.

Lorem ipsum tekst

Waar kan je Lorem Ipsum vinden?

Op het internet is Lorem Ipsum te vinden in diverse varianten. Het wordt veel gebruikt en dus ook veel verspreid. Er zijn hierdoor vele varianten ontstaan die niet meer lijken op het origineel. Woorden zijn veranderd of willekeurig gekozen door bijvoorbeeld een Lipsum generator. Je creëert hiermee je eigen variant van Lorem Ipsum. Perfect als opvulling voor je ontwerp en een prachtig visueel effect!