Lorem Ipsum


Wat is Lorem Ipsum?

Lorem Ipsum is een voorbeeld tekst die vaak gebruikt wordt door drukkerijen en grafische ontwerpers. De tekst wordt gebruikt om te kijken hoe de vormgeving eruit komt te zien. De zinnen uit Lorem Ipsum komen van het pseudo-Latijn maar hebben in werkelijkheid geen betekenis. Lorem Ipsum komt origineel uit de 16e eeuw en is na 5 eeuwen nog steeds onveranderd. Desondanks zijn er een hoop varianten te vinden op het internet. Je kunt tegenwoordig eenvoudig zelf een Lorem Ipsum tekst samenstellen of gebruik maken van een Lorem Ipsum generator. Wat de varianten allemaal met elkaar gemeen hebben is de eerste regel. Elke Lorem Ipsum begint namelijk met de zin: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Tegenwoordig wordt Lorem Ipsum veel gebruikt voor het vormgeven van webpagina’s, lettertypes en drukwerk.

Lorem ipsum

Waarom gebruiken we lorem ipsum?

Lorem Ipsum is eerder afleidend dan leesbaar als inhoud. De tekst zegt verder niks en heeft ook geen toegevoegde waarde. Lorem Ipsum wordt veelal gebruikt als voorbeeld tekst door grafische ontwerpers. De verdeling van letters en woorden maakt het visueel aantrekkelijk om te gebruiken als voorbeeld voor je ontwerp. In tegenstelling tot het kopiëren van zinnen zal je ontwerp met Lorem Ipsum er goed uitzien. Wanneer je een ontwerp maakt en je hebt staan: “Dit is een dummy tekst, oftewel een voorbeeld tekst. Dit is een dummy tekst, oftewel een voorbeeldtekst.” zal dit zorgen voor een negatief effect op het ontwerp. Staat er echter: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor.zie je al dat dit er beter uitziet maar de leesbaarheid afneemt.

Waar komt Lorem Ipsum vandaan?

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waar Lorem Ipsum eigenlijk vandaan komt en wat het betekent? Het is een tekst die rond de 16e eeuw voor het eerst gebruikt werd. Rond dezelfde tijd kwam de boekdrukkunst in opgang. Lorem Ipsum werd gebruikt om proefdrukken te kunnen maken met meerdere lettertypes en letterafstanden. Tot de dag van vandaag is het nog steeds een middel dat het vormgeven van teksten, boeken, tijdschriften en websites een stuk gemakkelijker maakt. Zo hoef je niet zelf je voorbeeld teksten te bedenken en heb je altijd een standaard tekst die je duidelijk kunt vergelijken in verschillende ontwerpen.

Lorem ipsum tekst

Waar kan je Lorem Ipsum vinden?

Lorem Ipsum is te vinden in diverse varianten op het internet. Het wordt veel gebruikt en dus ook veel verspreid. Er zijn hierdoor vele varianten ontstaan die niet meer lijken op het origineel. Woorden zijn veranderd of willekeurig gekozen door bijvoorbeeld een Lipsum generator. Je creëert hiermee eenvoudig en snel je eigen variant van Lorem Ipsum. Perfect als opvulling voor je ontwerp en een prachtig visueel effect voor in de demo!